پس از انتخابات سال ۱۳۹۸ در مشهد مقدس جبهه مردمی عدالتخواه خراسان رضوی اقدام به راهاندازی یک فرآیند اجماع ساز کرد.
در واقع جمعی که آنان را میتوان دانشآموختگان مکتب فکری مرحوم حاج حیدر رحیمپور ازغدی دانست که در انتخابات سال ۱۳۹۸ سعی کردند تا یک سازکار اجماع ساز در بین جویندگان عدالت در فضای سیاسی شهر مشهد ایجاد کنند و بتوانند بر اساس اصولی همچون شفافیت، شاخصگرایی و اصلح گزینی لیستی را با عنوان لیست عدالت به مردم مشهد ارائه دهند.
فعالیت این جریان سیاسی شهر مشهد در انتخابات شورای شهر مشهد چشمگیر تر بود و توانستند مشترکا با جریان نهضت مردم سالاری دینی لیست منتخبین دوم شهر مشهد را رغم بزنند و پس از آن بتوانند در انتخابات مجلس شورای اسلامی که در سال ۱۴۰۲ برگزار شده لیست خود را وارد مجلس شورای اسلامی کنند.
بیان این نکته ضروری است که هیچگونه ائتلافی بین فرآیند اجماع ساز جبهه مردمی عدالت و نهضت مردم سالاری دینی وجود نداشته و فرآیند این دو جریان سیاسی در تدوین لیستهای انتخاباتی کاملا متفاوت است، بلکه به جهت اشتراک مبانی فکری و اصول حاکم بر دو مجموعه در دو انتخابات اخیر لیست این دو جریان از اشتراکات بسیار زیادی برخوردار بود.
سازکار انتخاباتی فرآیند اجماع ساز ائتلاف مردمی عدالت به این صورت است که مرکزیت این فرآیند ضمن فراخوان از نامزدهای انتخاباتها اقدام به ثبت نام از داوطلبان حضور در این فرآیند کرده و همچنین داورانی را برای بررسی صلاحیتهای این نامزدها بر اساس شاخصهایی که مبتنی بر مبانی گفتمان انقلاب اسلامی تدوین شده است از بنین چهرههای سیاسی، فرهنگی و اجتماعی شهر مقدس مشهد که سابقه انقلابی دارند انتخاب میکند و این داوران بر اساس این شاخصها در جلسات استماع حضوری نامزدها شرکت کرده و فرآیند مصاحبه را اجرا میکنند. کلیه فرآیند مصاحبه بصورت زنده از بستر رسانهای این فرآیند در اختیار عموم قرار میگیرد.
در بخش بعدی این فرآیند مجمع عمومی ائتلاف مردمی عدالت شکل گرفته و بر اساس نظر داوران نامزدیهایی که بالاترین درصد امتیاز را دریافت کردهاند وارد مجمع عمومی میشوند و مجمع عمومی ضمن شنیدن نکات نامزدهای انتخاباتی گزینههای خود را اعلام میکنند و لیست نهایی براساس نظر داوران و نظر مجمع عمومی با ضریبهای اثردهی مشخص جمعبندی شده و در اختیار مردم قرار میگیرد.
ریز امتیازات داوری در بستر رسانهای این فرآیند قبل از مرحله مجمع عمومی به اصلاع عموم میرسد.
یکی از نوآوریهای این فرآیند در مردمی سازی و مشارکت دهی مردم در فٰرآیندهای انتخاباتی استعلام عمومی از مردم درباره صلاحیتهای اعتقادی، سیاسی، طهارت اقتصادی نامزدهایی است که توسط داوران انتخاب شدهاند. این فرآیند ضمن فراخوان مردمی از مردم میخواهد که اگر سندی دال بر رد صلاحیت افراد مذبور در مسائل فوق را دارند این اطلاعات را در اختیار داوران فرآیند قرار دهند.
بنا به بیانیه شماره یک این ائتلاف در انتخابات مجلس شورای اسلامی سال ۱۴۰۲ به آدرس https://eitaa.com/etelaf_m_edalat/5، سه خط قرمز اصلی در پذیرش افراد در این فرآیند وجود دارد:
اول – عملکرد افراد در پیچهای تاریخی و حوادث و رویدادهای فتنهگون در مسیر حرکت انقلاب اسلامی
دوم – دوری از باندهای قدرت و ثروت و سلامت سیاسی و عدم منفعت طلبی شخصی
سوم – داشتن مبانی فکری منسجم
نظرها 1