جمعیت پیشرفت و عدالت ایران اسلامی در سال ۱۳۸۷ توسط چهرههای نزدیک به محمد باقر قالیباف تأسیس شد. مرتضی طلائی فرمانده انتظامی تهران در زمان فرماندهی قالیباف بر ناجا، چهرهای بود که پس از خروج از کسوت نظامی نقش مهمی در تاسیس جمعیت پیشرفت و عدالت برعهدهگرفت. او در سال ۱۳۸۷ با همراهی جمعی از یاران قالیباف در ناجا و شهرداری تهران این جمعیت را در وزارت کشور به ثبت رساند و تا سال ۱۳۹۴ دبیرکلی این جمعیت را بر عهده داشت.
در سال ۱۳۹۴ مرتضی طلائی از سمت دبیرکلی جمعیت کنارهگیری کرد. پس از او حسین قربانزاده به مدت دو سال دبیرکل شد. پس از آن محسن پیرهادی عضو هیات رئیسه شورای شهر چهارم تهران سمت دبیرکلی این مجموعه را بر عهده گرفت و در حال حاضر هم محمد سعید احدیان مدیر سابق روزنامه خراسان و مشاور دکتر محمدباقرقالیباف دبیر کلی این جمعیت را بر عهده دارد. با استعفای طلایی از دبیر کلی که منجر به خروج نیروهای قدیمیتر شد مجموعهای از نیروهای جوانتر وارد این جمعیت شدند و میتوان گفت که این مقطع یکی از نقاط عطف در جمعیت پیشرفت و عدالت بحساب میآید.
این تغییر خود را در انتخابات شورای مرکزی که در اسفند ماه سال ۱۳۹۶ برگزار شد به خوبی نشان داد و جوانان سهم بیشتری را در مرکزیت این جمعیت به خود اختصاص دادند. از چهرههای شاخص مرکزیت سوم میتوان به حسین قربانزاده مدیرمسئول روزنامه همشهری در زمان شهرداری قالیباف، محسن پیرهادی عضو شورای شهر چهارم، فرشاد مهدیپوردبیر مسئول روزنامه صبح نو، حجت الاسلام غلامرضا قاسمیان مدیر حوزه علمیه مشکات، محمدسعید احدیان مدیر مسئول سابق روزنامه خراسان، محمدصالح مفتاح مدیر مسئول سایت فردا نیوز، محمد دهقان عضو فعلی شورای نگهبان، رضا شیران خراسانی نماینده مشهد در مجلس ومیثم پیلهفروش اقتصاددان نزدیک به قالیباف به عنوان اعضای شورای مرکزی این جمعیت انتخاب شدند. البته اعضای شورای مرکزی تنها محدود به این افراد نبوده بلکه این افراد شناخته شدهترین اعضای شورای مرکزی جمعیت پیشرفت و عدالت به شمار میآیند.
بر اساس آخرین انتخابات شورای مرکزی که برای مرحله چهارم در تاریخ بیست و نهم بهمن ماه ۱۳۹۹ برگزار شد که اعضای شورای مرکزی این جمعیت بنا بر آنچه که در سایت جمعیت پیشرفت و عدالت آمده به این شرح است: محمد سعید احدیان، محسن پیرهادی، قاسم یکله، احسان عسگری، محمد صالح مفتاح، مجتبی درویش توانگر، مصطفی هاشمی رکاوندی، علی شریفی، سوده نجفی، سید محمد بحرینیان، حسین قربان زاده، مجتبی عبدالهی، ابوالقاسم چیذری، سید سجاد سیفی، حسین اسماعیل بیگی، محمد رشیدى، ناصر امانی، مهدی طغیانی، سید احمد علوی، سید امین میرعلایی، میثم پیله فروش، احد آزادی خواه، صدیف بدری، امیرقلی جعفری، سید غنی نظری، کوروش گرجی، الهه عطایی، محمد سرگزی، مصطفی نباتی نژاد، داود روستایی، مصطفی صادقی، محمد سعید خجسته، محبوبه نیاورانی، مسیح قائم مقامی، سیروس رضایی، حسن حسینی منش
در این دوره سعید احدیان و محسن پیرهادی با اکثریت آرای اعضای شورای مرکزی جمعیت پیشرفت و عدالت به ترتیب به عنوان دبیرکل و رئیس شورای مرکزی این جمعیت انتخاب شدند.
جمعیت پیشرفت و عدالت ایران اسلامی از احزابی است که در گروه موسوم به جمنا (مجمع ملی جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی) شرکت داشته و از موتلفان این مجموعه محسوب میشود.
یکی از نقاط برجسته در این شورای مرکزی این جمعیت حضور افرادی است که سابقه کار رسانهای و روزنامه نگاری در حوزههای مختلف سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی دارند.
موضوع بعدی که درباره جمعیت پیشرفت و عدالت ایران اسلامی شایان ذکر است نامهای است که دکتر محمدباقر قالیباف با عنوان نواصولگرایی در پس از انتخابات سال ۱۳۹۶ منتشر کرد و به نوعی میتوان آن را مقدمهای بر مانیفست سیاسی این جمعیت تلقی کرد که این نامه سبب بروز واکنشهای متفاوتی از سوی چهرههای مختلف اصولگرایی و اصلاحاتی شد. وی در این نامه که درباره مسائل سیاسی ایام انتخابات ریاست جمهوری آن سال نوشته شده بود پس از پرداختن به مسائل و مشکلات سیاسی و اقتصادی کشور از جریان جوانان اصولگرایی خواسته بود تا به دلیل اختلالی که در رأس جریان اصولگرایی وجود دارد ضمن خودانتقادی، امیدوارانه و فعالانه بصورت آتش به اختیار وارد کنشگریهای کنند و الگوی نوین اصولگرایی را با عنوان نواصولگرایی ترسیم کنند.
مانیفست نواصولگرایی
تقریبا یکسال پس از انتخابات یازدهمین دوره ریاست جمهوری جمعیت پیشرفت و عدالت ایران اسلامی در تاریخ نهم مهرماه ۱۳۹۷ از مانیفست نواصولگرایی رونمایی کرد. این مانیفست که در ۱۴ بند تدوین شده است و در آن بیان شده که نواصولگرایی قصد ندارد به عنوان جریان سوم در جمهوری اسلامی خود را معرفی کند بلکه به آرمانهای اصولگرایی پایبند بوده و معتقد است به دلیل نگاه دو قطبی موجود در فضای سیاسی ایران امکان پیدایش جریان سوم وجود ندارد و از طرفی به جهت یکپارچگی در رفتار سیاسی رقیب جریانی اصولگرایی، این کار باعث تضعیف جبهه اصولگرایی میشود و بر این اساس جمعیت معتقد به کار جبهه و اجماع در رفتار سیاسی جبهه اصولگرایی است.
بر اساس آنچه که در این مانیفست آمده جمعیت برای حل نقدهایی که به جریان اصولگرایی دارد راهبرد مواجهه خود را عبور از اصولگرایی نمیداند بلکه راهحل را در تغییر اساسی در جریان اصولگرایی میبیند و برای آن دو دلیل ذکر میکند. جمعیت در این مانیفست معتقد است که عبور از اصولگرایی به مفهوم تشکیل جریان سوم با تبعاتی که ذکر شد مواجه است است و درثانی مبنای اصیل اصولگرایی همان مبانی انقلاب اسلامی بوده و همچنان قابل اتکاست؛ لذا ایجاد بنایی نو بر این مبنا بهترین و کوتاهترین راه بازگشت به مبانی انقلاب اسلامی برای جریان انقلابی محسوب میشود.
در بند دو این مانیفست تعریف نواصولگرایی اینگونه بیان شده است « در نگاه جمعیت، نواصولگرایی ایجاد «بنا»یی نو و جدید بر «مبنای» اصولگرایی (که همان مبانی مکتب امام (ره) است) تعریف میشود که در آن «تغییر اساسی» در گفتمان، رویکرد، ساختار و عملکرد، ویژگی اصلی این بنا محسوب میشوند که ذیل آن شاخصهای نواصولگرایی تعریف میشوند که سه شاخص اصلی آن «مردمباوری»، «اسلام ناب» و «نوگرایی» است.»
علاوه بر این در این مانیفست مفاهیمی همچون اعتقاد به اسلام سیاسی به عنوان اسلام ناب، مردمی سازی در حوزه مختلف اعم از اقتصاد، فرهنگ و سیاست، تعریف جمعیت از پیشرفت و عدالت در کشور و تغییردر دامنه مخاطبان اصولگرایی مورد توجه قرار گرفته است.
متن کامل مانیفست نواصولگرایی را از اینجا مطالعه کنید
نظرها 1