جمعیت مؤتلفه اسلامی یا هیئتهای مؤتلفه اسلامی در خرداد ماه 1342 از ائتلاف سه هیئت مسجد امینالدوله، هیيت مسجد شیخ علی و هیئت اصفهانیها در حمایت از قیام مردم ایران به رهبری حضرت امام سید روح الله خمینی در تهران بوجود آمد و پس از انحلال حزب جمهوری اسلامی در سال 1366 به عنوان یک حزب مستقل به فعالیت خود ادامه داد. تمرکز این هیئتها بیشتر در نواحی مرکزی و جنوبی تهران و بویژه حومه بازار بود و به تدریج دامنه فعالیتش را در میان قشرهای بازاری برخی شهرهای دیگر ایران گسترش داد.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی و تشکیل حزب جمهوری اسلامی اکثر اعضای جمعیت مؤتلفه اسلامی که ستون فقرات اصلیشان را متدینین بازاری شکل داده بود به عضویت حزب جمهوری اسلامی در آمدند اما پس از انحلال حزب جمهوری اسلامی در سال 1366 جمعیت مؤتلفه اسلامی روابط حزبی خود را شکل داد و به عنوان یک حزب مستقل با تفکرات اصولگرایانه سنتی فعالیت سیاسی خود را گسترش داد.
قوی ترین شاخه حزب مؤتلفه، مؤتلفه بازار یا بخش اصناف جمعیت مؤتلفه است که در بازار تهران فعالیتهای تجاری داشته و میتوان گفت بخش مهمی از بازار را در اختیار دارند تا جایی که انجمن اسلامی بازار و اصناف از تشکلهای همسوی با حزب مؤتلفه بشمار میآید. از شخصیتهای مهم اقتصادی که یکی از بنیانگذاران مؤتلفه هم بوده است مرحوم علاالدین میر محمد صادقی کارآفرین و فعال اقتصادی است که به جهادگر اقتصاد مقاومتی مشهور شده است.
علاوه بر این حزب مؤوتلفه را میتوان حزبی خواند که علاوه بر فعالیتهای داخلی توجه بسیار ویژهای بر کنشهای بیبنالمللی دارد و شاخه بینالملل آن به ریاست حمیدرضا ترقی توانسته است ارتباطات خوبی را با احزاب سیاسی دیگر کشورها بوجود آورد. حزب مؤتلفه اسلامی تنها حزب ایرانی عضو در اجلاسیه بینالمللی احزاب سیاسی آسیا ICAPP است و مخصوصا در اتفاقات محور مقاومت و مسئله فلسطین توانسته است از این ظرفیت استفاده نماید. علاوه بر این حزب مؤتلفه با احزاب کشورهای دیگر ارتباطات مؤثری دارد. حزب کمونیست چین، حزب کمونیست کوبا، حزب کارگران کره، کنگره ملی سودان، حزب ام – نو مالزی از جمله احزابی هستند که مؤتلفه اسلامی با آنها ارتباط دارند. مؤتلفه توانست با همین ارتباطات در ایام کرونا بخشی از نیازهای درمانی کشور را تعمین کند.
مشی مبارزاتی مؤتلفه را در پیش از انقلاب را میتوان به دو بخش تقسیم کرد:
بخش اول وامدار ارتباط مؤتلفه با حوزه علمیه قم و عضویت روحانیونی بود که میتوان آنان را جزو شاگردان اصلی امام خمینی و نظریه پردازان انقلاب اسلامی نامید که در واقع بخش معرفتی، معنوی و فرهنگی مؤتلفه را بوجود آورده بودند. شخصیتهای همچون علامه شهید مرتضی مطهری، آیتالله شهید دکتر محمد حسین بهشتی، آیتالله شهید علی اندرزگو و شهید دکتر محمد جواد باهنر اشاره کرد.
بخش دوم وامدار عضویت بعضی از اعضای فدائیان اسلام است که در تأسیس جمعیت مؤتلفه اسلامی نقش بهسزایی داشتند. عدهای از اعضای فدائیان که از فدائیان اسلام جدا شده بودند یا پس از شهادت شهید نواب صفویی پس از وقایع تصویب لایحهی انجمنهای ایالتی و ولایتی جذب جمعیت مؤتلفه اسلامی شده بودند. افراد شاخصی همچون شهید مهدی عراقی از جمله این افراد هستند. محمد مهدی عبدخدایی دبیر کل فدائیان اسلام و بازمانده از نسل اول اعضای فدائیان اسلام در مصاحبهای که در سال 1391 داشته است به این نکته اشاره میکند و معتقد است که شاخه نظامی مؤتلفه از اعضای باقیمانده از فدائیان اسلام بوجود آمده است. اعدام انقلابی حسنعلی منصور نخست وزیر رژیم پهلوی متأثر از تفکرات شهید نواب صفویی و حضور افرادی همچون شهید عراقی، هرندی و نیکنژاد در مؤتلفه است.
پس از انقلاب اسلامی حزب مؤتلفه اسلامی در تمامی انتخابات ریاست جمهوری حضوری فعال داشته است. در نخستین دوره جلالالدین فارسی حمایت کرد در انتخاباتهای بعدی از حبیبالله عسکراولادی، سید علیاکبر پرورش به صورت غیر رسمی و بصورت رسمی از شهید محمدعلی رجایی حمایت کرد. این حزب در انتخابات ریاست جمهوری در سال 1396 و 1400 از شهید بزرگوار سید ابراهیم رئیسی حمایت کرده و در انتخابات زود هنگام سال 1403 در دور اول از محمد باقر قالیباف و در دور دوم از سعید جلیلی حمایت کرده است.
در رویدادهای دیگر سیاسی کشور نیز همچون انتخابات مجلس شورای اسلامی و شوراهای اسلامی شهر با در نظر گرفت وحدت در جریان اصولگرایی از اعضای اصلی شانا و شورای وحدت بوده است.
رسانه رسمی این حزب هفته نامه شماست که بصورت نسخه چاپی با سردبیری حمیدرضا ترقی در شانزده صفحه و نسخه روزنامه الکترونیکی آن با سردبیری صادق رخ فرد چاپ میشود.
نظرها 1